Dacă vă pasă, ieșiți din casă!

Pt că am ținut partea protestanților, în grupul meu de prieteni din copilărie de pe WhatsApp, astăzi, unul dintre ei s-a bosumflat și a plecat…

„Noi nu vrem să fim geniali, noi vrem să fim trimbulinzi” –Nichita Stănescu

El este de natură auto-întreprinzătoare, stilul de om care nu așteaptă să-i spui ce are de făcut, poate, oarecum impulsiv dar ne cunoaștem de-o viață, împărtășim un background identic, parc-ar fi fratele meu mai mic, chiar dacă de la vârsta facultății am apucat direcții diferite. Avem amândoi familie și apreciem, uneori mai mult, alteori mai puțin „vehement”, prietenia.

Acesta este exact efectul dorit de către cei care manipulează media: destructurarea societății prin dezbinare folosindu-se de presiunea psihologică socială. Efectele sunt devastatoare nu doar pentru cercurile de prieteni, mult mai mult decât atât după cum am văzut în timpul alegerilor din SUA, repercusiunile sunt foarte profunde și vizează familia.

În structura socială tradițională, familia este celula de bază a societății. Așa a funcționat ea timp de mii de ani și este un sistem care a trecut proba timpului, ba chiar mai mult a dus la dezvoltarea tehnologică de azi.

Acum, datorită schimbărilor geopolitice mondiale recente, SUA nu mai sunt în măsură (deși încă mai au armata necesară) să joace rolul jandarmului lumii. Economia lor este în bernă, în pierdere de elan încă din anii 70. Efectul este unul auto-fag, marile concerne internaționale s-au întors unele împotriva celorlalte datorită supra-extinderii. Singura direcție așadar pe care o poate apuca SUA este încercarea disperată a unei remanieri radicale, cale care a fost deja tentată, fără succes, de către bolșevici.

Din motive istorice, în siajul căderii SUA este angrenată inexorabil UE.

Iar România, după cum am văzut prețul brexit-ului + ce se întâmplă în Ukraina, nu are de ales decât să tacă și să se supună. Pt că nu e nici în grupul de la Vișegrad, nici în cercul țărilor sudice sau nordice. Așadar răbdăm, așteptăm, vedem. În orice haos se ascund mai multe oportunități.

În acest timp restructurarea socială continuă. Pt a remania, trebuie (n-ai încotro) întâi destructura. Însă direcția apucată este una pe care noi o cunoaștem și n-o dorim: ateismul, „persoane care împărtășesc aceleași premise de conviețuire” iar nu familii, copii care-și “dau în gât” părinții șamd. Se poate de asemenea observa în context internațional care sunt mijloacele prin care aceste măsuri sunt aplicate: în Georgia și Ukraina instrumentul a fost Saakashvili, educat în școli americane. La noi, pare a fi Arafat și cortegiul său de trădători de neam interesați.

Acesta este contextul. Iar pt țările din fostul pact de la Varșovia experiența este prea fragedă ca așa ceva să treacă în finețe. Sunt mult mai mari șansele de comunism în SUA, UK, nordul & sudul Europei, apoi în .Fr & .De decât în restul lumii care a cunoscut monstrul. Mișcările maselor sunt așteptate și explicabile așadar în țările din est. Se vb despre asta în articole informate încă de anul trecut.

Un factor în plus: nu faci un meeting dinăsta fără concurența serviciilor de stat. Un meeting are un focar de pornire. În filmarea de duminică seara de la Arad se vede clar cum 20 persoane + 10 mașini au coborât orașul în stradă. Iar mișcările „prind” atunci când nemulțumirile exprimate sunt fondate. Ceea ce -exact asta- e găselnița: nu poți supune majoritatea unei minorități iar minoritatea nu poate fi ignorată.

Sunt nenumărate exemple în Ro când meeting-uri de 20–50 oameni au fost rapid înăbușite prin intervenția promptă a câtorva jandarmi/polițiști. 40 jandarmi țin sub control un meeting de 200.000 persoane. Lansatoare de apă, petarde lacrimogene, mașini cu infrasunete. Dar asta nu face să dispară nemulțumirea care ea, încă o dată, e reală. Și, din punctul meu de vedere, justificată.

Ce are asta cu covidul? Nimic. Are de-a face cu modalitatea aleasă de putere pentru a justifica instaurarea statului autoritar legitimându-l sub tutela sănătății.

De aceea articolul din presă cu băiatul căruia i-a murit tatăl (odihnească-se în pace) este în primul rând unul de prost-gust, apoi vulgar (ca și ăla cu baba de 105 ani care se vaccinează și/sau ăla cu veteranul care cedează locul terminalului de cancer), peiorativ și manipulativ: e ca și când cel de pe geam ar fi strigat la manifestanții din București coborâți în stradă să manifesteze împotriva lipsei de apă caldă (manifestanții strigau libertate, nu negau boala). Ceea ce nu diminuează cu nimic, e drept, vehemența huiduielilor mulțimii. Morală posibilă? Proști-proști, da’ mulți.

După două zile în care a tăcut mâlc, văzând că nu mai ține, presa a schimbat macazul: a pus pe tapet faptul că ăia au spart două distribuitoare, că un grup au strigat (poate la mișto, poate ironic, poate peiorativ sau poate pur și simplu prostesc) “jos covidul” & “jos pandemia” și au pus pe tapet pozele celor care sunt cel mai mult afectați de constrângeri și care trăiesc în stradă & pe drumuri, minoritatea romă. Încă o dată efectul dezbinator este devastator. Să nu uităm că român înseamnă și dac, și magyar, și german, și țigan și tătar și lipovean și restul minorităților care intră în alcătuirea poporului. Și ortodocși, și catolici, și protestanți și reformați și iudei și musulmani și agnostici și atei și alții. Și Shalke04 și Fenerbahce, și Steaua și Dinamo. Rapidu’ nu, de ăia nu-mi place :P

Ce să mai zic? Nu mai zic nimic. Îmi pare doar rău. Văd și pe FB prieteni care vehiculează materiale dezbinatoare. Cu siguranță unii au agendă. Însă cu la fel de multă siguranță majoritatea dintre ei sunt „idioți utili” după cum îi plăcea KGB-ului să-i alinte pe cei care făceau chestii din impuls de turmă fără nici o șansă de a pricepe contextul. Nu știu cum și dacă pot fi ajutați să vadă lucrurile mai pe larg. Poate ar fi bine dacă nu ar pune problemele din perspectiva banului ci din perspectiva puterii, din perspectiva influencer-ului (multi-miliardarului) decizional: think big, Bigger, BIGGEST!

Nicicând în istoria omenirii măsuri politice și sociale de o asemenea amploare nu au fost luate pentru a reveni în 2 ani de zile la starea anterioară. Fericiți cei care încă mai cred în povești cu zâne și covizei. Și în mărinimia puterii. Toată povestea asta mă readuce cu gândul în liceu când în clasa a 12a am câștigat sesiunea județeană de comunicări la filozofie cu un eseu despre mitul lui Gyges. Subiectul era „Face bine Gyges să se folosească de inel?”. Am argumentat că indiferent de motivul folosirii sale, va sfârși prin a face un rău cuiva.

La fel, puterea din zilele noastre: hai să zicem că măsurile luate au fost sincere și intenționate a proteja populația. În momentul în care nu vor mai fi necesare, interese auxiliare, adiacente, se vor fofila și vor face presiune și lobbying pentru a menține/prelungi starea. Prost ar fi -cel care are interesul- să nu o facă, de altfel. Iar oamenii ăștia de la putere sunt ce vreți voi, hoți, psihopați, dar proști nu. Starea se va eterniza. Astfel de măsuri sunt corectate la nivel de deceniu. Generațional. Consecințele se vor repercuta cu siguranță în următorii 50 ani.

În acest context ce mi-e ciudă cel mai mult e că Franța nu zice/face nimic mai mult. Ea are un interes “golian” (de la deGaulle citire) în a-și face auzită vocea în cadrul raportului de forță USA-UE în care ne-a angrenat Germania. Iar pt România asta e penalizant. Ea nu face parte nici din grupul de la Vișegrad, nici din nordul sau sudul Europei, a se da cu China când e atât de apropiată de Rusia e exclus, a se apropia de Rusia, după ce-am văzut prețul brexit-ului și ce s-a întâmplat în Ukraina (&/Jugoslavia, &/Cehoslovacia) e la fel de exclus. De turci… cum e turcu-i și pistolul. În așteptare, Germania ne secătuiește prin intermediul uneltelor sale, Olanda și Austria.

Gata, c-am obosit. Aștept doar să mi se liniștească prietenul să-l sun. V-am pupat, pa-pa!

senzaţii de alb multicolor surprinzând forma luminii

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store